Kvalitetspuffing

Kvalitetspuffing er en serie korte tekster skrevet av Geir Maurud, med hovedfokus på hvordan vi kan gjøre arbeidshverdagen litt bedre ved hjelp av enkle grep. Hver tekst presenterer en ny tankefeil vi kan gjøre noe med, slik at vi daglig kan bli en litt bedre versjon av oss selv.

16.02.2021

Stråmann, et produkt av fortiden

Uerfarne krigere som trener til kamp, trenger en duellant som ikke yter mye motstand. Ofte fremstilt som et kamptreningsmål er en stråmann, en menneskelignende dukke laget av strå. En stråmann har selvfølgelig flere bruksområder enn kamptrening, men felles for dem alle er at de er ganske statiske, og ikke fremstår veldig velartikulerende.

13.08.2020

ALLE ANDRE MEN IKKE MEG! - FUNDAMENTAL ATTRIBUSJONSFEIL

Du cruiser i 110 kmt på motorveien, en Tesla suser forbi på venstre side. "Fartsbølle!" roper du ut av all din stemmeprakt, selv om ingen kan høre det. Rett foran deg putrer det en Peugeot, du vrenger over i venstrefil for å kjøre forbi den irriterende fartsinken...

06.03.2020

SLUTT Å RI DEN DØDE HESTEN – SUNK COST FALLACY

Prosjektet står ved et vendepunkt, alle markedsundersøkelser tyder på at forretningsideen ikke var så god allikevel. Kari svetter, hva med all tiden som er brukt på forberedelser? Prototypen så da fin ut, og hun hadde rukket å bli personlig glad i ideen, nei dette må da slå an!

27.11.2019

CAPTAIN OBVIOUS – THE HERO WE NEED

"Er det noen spørsmål?" Stillhet. "Alt er krystall klart?" Latter. Stillhet. Tomhet. Hva er det jeg egentlig nettopp har hørt? Siden ingen andre spør, er det nok bare jeg som ikke forsto dette, det er nok best å late som ingenting.»

25.09.2019

KUNNSKAPENS FORBANNELSE

"Det er en bug i kjernefunksjonaliteten, den ble funnet i en automatisert regresjonstest og må rettes før release. Jeg har opprettet en jira-sak og gitt den topp prioritet, kan en av utviklerne se på den asap?»

28.02.2019

ER DET NOEN DER? - TILSKUEREFFEKTEN

Hvis et tre faller i skogen, og ingen hører det, lager det da en lyd? Et filosofisk spørsmål jeg ikke skal besvare her. Men innimellom, i moderne kommunikasjonsmetoder, kan man lure på om noen har fått med seg spørsmålet du stilte for en time siden. Ting forsvinner fort fra både oppmerksomheten og chatteloggen. Kanskje du er offer for en konspirasjon satt ut av din argeste konkurrent for å knekke moralen din, eller kanskje du er offer for et snev av tilskuereffekten?

18.12.2018

SELVLAGD ER VELLAGD – IKEA-EFFEKTEN

Selvlagd er vellagd. Avhengig av hvem som har lagd, så er det som regel også bra. Selv om vi snakker om å bygge en bod eller en bokhylle, kan gleden over eget produkt være stort. Det estimeres at det hvert femte minutt selges enn BILLY bokhylle et sted i verden. Noe av grunnen til det gode salget kan vel kanskje være den såkalte Ikea-effekten?

19.10.2018

ROBÅTENE KOMMER - AUTOMATION BIAS

Har du noen gang merket at du reduserer egen innsats, om ikke bare litt, dersom du deler en oppgave med noen andre? Jeg tar i hvert fall meg selv noen ganger i å bruke mer energi og kognitiv kraft i situasjoner hvor jeg alene har ansvaret, enn i situasjoner hvor ansvaret deles.

13.09.2018

DET FUNKER PÅ MIN PC! - BEKREFTELSESTENDENS

Det er en regntung høstdag, klokken har akkurat passert 08.00 og det er delt ut et par forsiktige nikk og noen halskvalte «God morgen». Dagens andre kaffekopp er inntatt og pågangsmotet er som aldri før. Den litt finurlige feilen som er meldt dagen i forveien brenner seg inn i tankene dine; Avvist … men.. det står skrevet på saken: «Det funker på min PC».