06.03.2020

SLUTT Å RI DEN DØDE HESTEN – SUNK COST FALLACY

Prosjektet står ved et vendepunkt, alle markedsundersøkelser tyder på at forretningsideen ikke var så god allikevel. Kari svetter, hva med all tiden som er brukt på forberedelser? Prototypen så da fin ut, og hun hadde rukket å bli personlig glad i ideen, nei dette må da slå an!

Et halvt år senere har prosjektet falt i grus etter å ha brukt flerfoldige millioner. Hvis bare Kari hadde klart å avslutte i tide hadde hun fortsatt hatt en jobb.

Kari har blitt et offer for "Sunk cost fallacy". Egentlig et begrep fra økonomien, irreversible kostnader (sunk cost) er penger man har investert som man aldri får tilbake igjen. Sunk cost fallacy forklarer situasjonen der man fortsetter med noe på grunn av investeringen man allerede har lagt i det, til tross for at flere tegn tyder på at man bør slutte. Det slår ikke kun til ved overdreven pengebruk; tiden man har brukt på noe blir tatt med i vurderingen, og vår irrasjonelle reptilhjerne vil gjerne også legge til litt følelser. Man tenker at alt arbeidet som er lagt i det vil bli tapt hvis man gir seg nå, og tenker mer på helheten og den totale investeringen, istedenfor å se på hvilken verdi som blir generert herfra og ut. Da er det viktig å huske at ressursene som er lagt i det er allerede brukt opp, og man kan uansett ikke få det tilbake. Det er kanskje det som får deg til å lese ferdig en bok du egentlig ikke likte, eller å se ferdig en film som tross alt var ganske dårlig...

Historien og ikke minst IT-historien er full av eksempler på prosjekter som burde vært stoppet før, uten at jeg tør å nevne navn, men du har kanskje et personlig eksempel? Om ikke kun store prosjekter, ikke minst i det daglige kan det være nyttig å ta en fot i bakken.

Hvis testen du utfører ikke gir verdi lenger, men hva med all tiden jeg brukte på å planlegge det...? hopp av hesten 
- du er langt inne i feilsøking, men har gravd deg inn i et hjørne... hopp av hesten
- du har skrevet masse dokumentasjon som du nå skjønner at blir overkill, men jeg må bare skrive ferdig... hopp av hesten
- du har en testsuite med automatiske tester som har utlevd sin storhetstid, og er til mer bry enn hjelp.. hopp av hesten

Hovedpoenget er å nullstille før man gjør vurderingen om man skal fortsette eller ikke. Glem alt av tid, penger og ressurser som er brukt på det frem til nå. Spørsmålet man kan stille seg selv i en slik situasjon er: Hva er verdien jeg får av dette fremover? Peker pilen i feil retning, er svaret gitt. Slutt å ri den døde hesten!

Geir Maurud

Geir Maurud

Geir har over ti års erfaring innenfor testarbeid i roller som teknisk tester, testleder, testkoordinator og funksjonell tester fra flere forskjellige typer organisasjoner. Vi i SOCO setter stor pris på Geir’s evne til å lære nye ting og dele det med andre, noe han gjør både som foredragsholder og nå som artikkelforfatter.

Kontakt

Geir på LinkedIn
geir.maurud@soco.no