14.11.2018

Universell utforming gav fullt hus på SOCO Frokostseminar!

Det var et engasjert publikum som i dag fylte salen for å høre Cecilie Haugstvedt sitt foredrag "Nettet er fremdeles for alle". Temaet var universell utforming og hvordan vi kan teste tilgjengelighet på en effektiv måte med verktøy og teknikker som passer en testers hverdag.

Mye har skjedd siden forskrift om universell utforming, WAG 2.0 kom i 2014. I juni 2018 kom også ny versjon; WCAG 2.1. Difi har allerede varslet at de oppdaterte retningslinjene vil bli en del av norsk rett, sammen med EUs webdirektiv om universell utforming av offentlige nettsteder og mobilapplikasjoner (WAD).

De siste månedene har også flere bedrifter og offentlige institusjoner fått seg en vekker. Difi har for første gang delt ut bøter for brudd på forskrift for universell utforming, og kostnaden ved å bygge utilgjengelige nettsider og apper ble plutselig meget konkret. Både Askøy kommune og SAS har i år blitt ilagt dagbøter. 

Cecilie gikk gjennom alle de 17 nye kravene i WCAG 2.1., som responsiv design, fargekontrast på ikke-tekstlige elementer og punktnavigering. I tillegg gav hun gode råd og tips til hvordan testere og testledere kan bidra med å implementere universell utforming i prosjektene de jobber i. 

Men det viktigste som Cecilie understreker er at god universell utforming gagner alle. Det er nødvendig for noen få, men hjelper alle! Og gode løsninger er lønnsomme løsninger. Implementeres universell utforming fra starten av unngår man også å måtte gjøre kostbare endringer i etterkant - og irritere på seg brukere. 


Cecilie Haugstvedt jobber i SOCO ute hos kunde med test og testutvikling. Hun har kjempet for universell utforming siden første gang hun testet med en skjermleser for fem år siden, og har holdt en rekke foredrag om temaet. Cecilie jobber alltid for å få med universell utforming fra starten i alle prosjekter. 

 

Presentasjon - Nettet er fremdeles for alle, med Cecilie Haugstvedt (pdf) 

 

Tusen takk til Cecile Haugstvedt som i dag delte av sin kunnskap og erfaringer!