Nordic Testing Days ble i år arrangert for 14. gang av en dedikert gjeng som virkelig brenner for testfaget. På konferansens første dag fikk vi høre om reisen deres og motivasjonen bak arrangementet av en av grunnleggerne, Kaspar Loog. Det var inspirerende å høre om hans engasjement og alt arbeidet som ligger bak å gjennomføre en slik konferanse. Under konferansen var det både større sesjoner/workshops som omhandlet blant annet automatisering med Cypress og Playwright, i tillegg til kortere foredrag og lyntaler innenfor en rekke spennende temaer.
Vi fikk høre et veldig interessant foredrag om social engineering. Det er en form for manipulasjon der en person forsøker å lure eller påvirke andre til å avsløre konfidensiell informasjon, gi tilgang til systemer eller utføre handlinger som de egentlig ikke burde gjøre. Det handler ikke om tekniske hackingmetoder, men om å utnytte menneskelig psykologi. Vi fikk høre om tilfeller hvor slike situasjoner og gått galt og hvordan vi mennesker må bli mer bevisst på phising.
Videre delte Lars Sjødahl fra House of Testing Sverige sine tanker og erfaringer med hvordan kommunikasjon, gruppepsykologi, kognitive aspekter og problemformulering kan påvirke hvordan man ser på og tolker teknologi og software testing. Han ga oss flere eksempler på hvordan måten vi mennesker ordlegger oss på kan tolkes ulikt, og hvordan dette dermed kan påvirke både gjennomføringen og resultatet av testingen. I tillegg kan ord og uttrykk forstås ulikt basert på kulturell og faglig kontekst, som varierer mellom land og bransjer. Alt i alt et veldig lærerikt foredrag om testing knyttet opp mot menneskets psykologi.
Landseer Enga fra Revyl hadde et inspirerende foredrag om hvordan Uber fornyet sin tilnærming til mobiltesting ved å bruke store språkmodeller (LLM-er) for å utvikle DragonCrawl – et system som tester mobilapplikasjoner med menneskelignende intuisjon. Han gikk gjennom hvordan de gikk fra en vedlikeholdstung, skriptbasert tilnærming til et intelligent system som automatisk håndterer endringer i brukergrensesnittet på tvers av flere språk og byer. Han fortalte oss også om de mange utfordringene Uber har møtt på ved å teste på tvers av landegrenser og hvordan de har måttet ha hundrevis av testere over hele verden for å manuelt teste en reise. Super spennende å høre om denne reisen!
Alt i alt hadde SOCO-gjengen tre inspirerende, lærerike og ikke minst veldig hyggelige dager i Tallinn – både faglig og sosialt! Konferansen leverte et variert og spennende program med foredrag og workshops innen teknologi og teststrategier til kvalitetssikring som vi gleder oss til å utforske videre. Det er alltid gøy å høre hvordan andre jobber med test rundt om i verden – hvilke utfordringer de møter, hvordan de løser dem, og hva vi kan lære av hverandre. Slike faglige arenaer gir oss ikke bare nyttig påfyll og inspirasjon til videre arbeid, men også en fin mulighet til å bli enda bedre kjent. Vi fikk også tid til å nyte byen, med god mat, fine omgivelser og mange gode samtaler utenfor konferanselokalene.
Vi reiser hjem fulle av inntrykk, ideer og inspirasjon – og gleder oss allerede til neste gang vi kan dra sammen på tur for å hente ny kunnskap og nye impulser.


