Denne gangen var det våre egne SOCO’ere, Morten Saue og Geir Lien, som presenterte. Utgangspunktet deres er at det nå er et krav i moderne utvikling at vi skal produksjonsette ofte. Da er det viktig å unngå at ting blir helt cowboy.
Revurdering av testingen
Det er gjerne markeds- og brukerhensyn som gjør at mange føler seg forpliktet til å release ofte. Det kan være for å øke funksjonaliteten til sluttbrukerne, fjerne irriterende mangler eller rett og slett hensynet om å komme før konkurrenten og bli lagt merke til. IT-avdelingen tilpasser seg, og det må også test gjøre. Morten og Geir ga eksempler på hvordan teamet og prosjekter har måttet revurdere hvordan test utføres, nettopp for å understøtte en stadig større etterspørsel etter hyppige leveranser.
Hyppigere leveransetakt betyr ikke at test må jobbe enda raskere, men man må jobbe smartere. Testautomatisering er en essensiell del av det å kunne få opp farten. Denne jobben deler man på i de kryssfunksjonelle teamene, hvor alle i større grad enn før må ta del i kvalitetssikringen for å sikre at man fortsetter å levere god kvalitet på sluttproduktet.
Pipelines
Med stadig større krav til effektivitet og automatisering, kommer gjerne også såkalte utviklings- og releasestrømmer (pipelines). Motivasjonen bak en slik strøm er at prosessene flyter av seg selv og at ting skjer i sin naturlige rekkefølge. Dette gir forutsigbarhet, men stiller også krav og forventninger til aktørene i denne rekken. Test skal være en del av den, og sørge for at selve testingen ikke bremser ned tempoet unødig – og da likevel gi trygghet for at kvaliteten er som forventet.
Enhets-, komponent- og ende-til-ende tester er en viktig del av den automatiserte pipelinen, hvor tester typisk har ansvar for ende-til-ende tester. Implementeringen av disse testene kan man gjøre på flere forskjellige måter, og med et stort utvalg av forskjellige teknologier, men det er veldig viktig å holde kjøretiden på testene nede.
Hva skal til?
Geir og Morten gikk gjennom hvilke prosesser som er med på å muliggjøre, og trygge, hyppige leveranser. Spesielt viktig er et delt ansvar for kvaliteten på koden. Dette blir mer synlig nå det kryss-funksjonelle teamet i større grad selv produksjonsetter, og kommer tettere på feil i produksjon. Produksjonsfeil er kostbart, både i tid brukt på retting og feilsøking, men kan også få videre konsekvenser i tapt omdømme. Jobben med å kontinuerlig forbedre kode og pipelines er viktig for å lykkes. Men man må ikke glemme av at det er mennesker som utfører jobben, så husk også på å se på gruppedynamikk og hvordan man fungerer mellom team i organisasjonen.
Takk til alle fremmøte, og takk for gode innspill Morten og Geir!
Presentasjon (PDF) Kontinuerlig test med Geir Lien og Morten Saue, SOCO Frokostseminar 16.11.2022