Aktuelt

Lesetid: 3 minutter

Håndfaste tips til test i skyen

Lurer du på hvordan testhverdagen blir under og etter migrering til skyen? Geir Lien har gode råd.

SOCO startet tidligere i år med konseptet «Fagkrydder», hvor alle som ønsker kan stikke innom kontoret for faglig fordypning. Denne uken var lokalet fylt til randen da vår egen Geir Lien delte av sine erfaringer med migrering til skyen. Deretter fulgte det mange gode spørsmål og betraktninger fra deltakerne om ulike sky-teknologier, testdata, funksjonell test og ytelsestesting. Vi tok en prat med Geir etter møtet for å høre mer om skyen og hva dette kan bety for oss på test.

Geir, hva mener du er årsakene til at flere migrerer til skyen?
Å flytte servere og applikasjoner fra on-prem løsninger til skyløsninger er som regel basert på strategiske valg. IT-miljøet ønsker gjerne å kunne skalere og tilpasse seg den aktuelle kundetrafikken, og ha en plattform det er enklere å vedlikeholde. De tre store leverandørene AWS, Google Cloud og Azure kan tilby mer sikkerhet og enklere konfigurasjonsmuligheter enn det on-prem plattformer ofte gjør. Det er også flere fordeler ved at man får tilgang til flere verktøy, og selskapet som helhet kan dra nytte av muligheter innen kunstig intelligens og maskinlæring.

Er det noen fordeler spesifikt for oss testere?
Absolutt! Det er spesielt på tre områder at skyen virkelig kan utgjøre en forskjell for oss på test. For det første er det mye lettere med lastgenerering i skyen. Skyen har gjerne oppsett klare for å starte opp ytelsestest, og testene blir fort mer treffsikre. En annen viktig fordel er at vi i skyen lettere kan teste på flere typer enheter og devices, altså kan vi enkelt teste mye bredere enn vi ville ellers uten å ha tilgang til en devicefarm. Og så må vi ikke glemme at det i skyen er enkelt å opprette eller gjenoppbygge testmiljøer, som vi igjen kanskje ikke trenger å betale faste kostnader for når vi ikke bruker dem.

Men det er vel noen ulemper også?
Ja, det er viktig å være bevisst på hva dere ønsker å migrere til skyen – og ikke minst når og hvordan. Applikasjonene må tilgjengeliggjøres for andre, litt som brannmur-håndtering. Har dere mange applikasjoner og databaser, må dere tenke nøye gjennom hva som skal migreres når – og hvilke avhengigheter det er mellom applikasjonene og eventuelt databaser. Testmessig er det enklere å først teste at applikasjonene er migrert greit over, før dere begynner å flytte databasene. Da blir det mindre kognitiv last for testeren, og det er enklere å prodsette. Glem heller ikke at det kan bli dyrt hvis dere har store mengde av «tunge» data, som for eksempel videofiler, men selv små logofiler kan fort drive opp kostnadene.

Takk for praten, Geir – dette blir nyttig kunnskap videre. Noen siste råd til leserne?
Jeg vil si at testing i skyen ikke nødvendigvis er så svevende som det kan høres ut til. For min del er mye av hverdagen ganske lik slik den var før, hvor jeg utviklet Postman-tester,  skannet og monitorerte logger. Stort sett oppfører applikasjonene seg veldig likt som før. Dere som ikke har erfaring med skytesting ennå, trenger ikke frykte at dere må bli eksperter på hvordan selve skyteknologien virker. Det er ikke lange veien som skal til før du får testet applikasjonene dine slik du er vant til.