Aktuelt

Lesetid: 3 minutter

Det funker på min PC! Bekreftelsestendens

Det er en regntung høstdag, klokken har akkurat passert 08.00 og det er delt ut et par forsiktige nikk og noen halskvalte «God morgen». Dagens andre kaffekopp er inntatt og pågangsmotet er som aldri før. Den litt finurlige feilen som er meldt dagen i forveien brenner seg inn i tankene dine; Avvist … men.. det står skrevet på saken: «Det funker på min PC».

Bekreftelsestendens (eng: Confirmation Bias) er en av tankefeilene vi alle kjemper mot hver dag. Den får oss til å søke etter, tolke, huske eller favorisere informasjon som bekrefter det en allerede vet, fremfor informasjon som avkrefter. Den har større effekt dersom man er sterkt følelsesmessig involvert i saken som diskuteres.


Om enn ikke like dramatisk, så er det en situasjon vi testere kjenner oss godt igjen i. Enten i form av en hovmodig kommentar fra en selvutnevnt feilfri utvikler, eller ment som en dårlig spøk som får en annen klang dersom det viser seg å ikke være en feil.

Det er sjelden testeren innehar den tekniske kompetansen, eller har hatt like mye tid til å vurdere hver linje av et krav. Noen ganger er det nyttig å grave seg ned i kodebasen, andre ganger er det en god ide å grave i eget hode. Bekreftelsestendens er en tankefeil jeg ser ofte i min jobbhverdag. Det som forårsaker feilen kan ha sitt utspring i et uklart krav, en misforståelse på et møte, erfaringsbasert skjevhet, med mye mer. Men det som alltid er diagnosen er at utvikler har en annen oppfatning av hva som skal leveres enn den som stiller kravet.

Jeg som profesjonell tester tar ikke parti, men simpelthen konstaterer at det er et avvik. Utviklers selvsikkerhet over at det fungerer på egen PC, må stamme fra en sikkerhet om at det er løst korrekt. Kravet som i går var krystallklart, har i dag en nyanse av gråhet, kanskje du selv er offer for bekreftelsestendens? Har utvikler løst oppgaven bedre enn kravstillers villeste fantasier?

Den magiske formelen jeg har til deg i dag er god gammeldags: «comU9ka7N!». Er det en mulighet for feiltolkning, vil sannsynligvis flere enn deg tolke det feil. Og hva så, dette visste jeg vel fra før sier du … Jeg har vel ikke nettopp bekreftet noe du allerede vet? Etter over 10 år som tester og ha sett denne historien utfolde seg i nitide. Har jeg med tiden lært meg å kjenne igjen situasjoner hvor slike misforståelser oppstår, for deretter å ta knerten på dem med en gang. Og det lover jeg deg at du selv kan bli mye bedre på!

Kvalitetspuff

Kvalitetspuffing er en serie korte tekster skrevet av Geir Maurud, med hovedfokus på hvordan vi kan gjøre arbeidshverdagen litt bedre ved hjelp av enkle grep. Hver tekst presenterer en ny tankefeil vi kan gjøre noe med, slik at vi daglig kan bli en litt bedre versjon av oss selv.

Les flere kvalitetspuff her!