Aktuelt

Lesetid: 3 minutter

Captain Obvious – the hero we need!

"Er det noen spørsmål?" Stillhet. "Alt er krystall klart?" Latter. Stillhet. Tomhet. Hva er det jeg egentlig nettopp har hørt? Siden ingen andre spør, er det nok bare jeg som ikke forsto dette, det er nok best å late som ingenting. Kanskje du trenger Captain Obvious?

Det kan skje med den beste, og det skjer med de fleste. Å spille rollen som en «Captain Obvious», en som sier det åpenbare, kan virke litt skummelt. Man kan si det skyldes en liten bit konformitet og en dæsj gruppetenkning, men et begrep som forklarer denne situasjonen direkte er «pluralistic ignorance». Et vanskelig og forglemmelig uttrykk, som ofte kommer med den mer forklarende underteksten «alle tror fordi de tror at alle tror». Pluralistisk ignoranse er et begrep fra sosialpsykologien og forklarer en situasjon hvor mange er usikker på det som blir sagt, men de later som ingenting fordi de tror at alle andre forstår eller godtar det.

Et godt eksempel er et velkjent eventyr fra 1800-tallet, keiserens nye klær. Keiseren var umåtelig glad i klær og brukte all sin rikdom på det. En dag kom det to bedragere som utga seg for å være vevere. De lovte keiseren de flotteste og mest usedvanlige klærne han noen gang hadde sett, men det hadde den forunderlige egenskapen at klærne var gjennomsiktig for de som var uegnet til jobben sin, eller rett og slett meget dum. I realiteten lager de ingen klær, men hverken keiseren eller noen andre tør å si at de ikke ser stoffet, i frykt for å bli stemplet som dumme. Når keiserens skulle vise frem de nye klærne i en seremoni, roper et barn ut at han går uten klær, hvorav alle smått innser at keiseren går rundt naken. 

Åpenbart for alle, men ikke før det åpenbare ble belyst. Du må ikke være et barn eller åpenbart beruset for å si det som faller deg inn. Ha den røde kappen klar, så du kan hente frem «Captain Obvious» i tilfelle han trengs. Som et botemiddel for kunnskapens forbannelse, kan det å nevne en observasjon du selv ser klart og tydelig, være til stor hjelp for andre. Jeg opplever selv at en helt som kan stille de rette spørsmålene til rett tid, er en enormt god ressurs å ha i et team. Å fyre av feil spørsmål til feil tid i feil kontekst, kan få noen øyne til å rulle lenger enn en fulladet tesla. Men selv disse øyeblikkene kan vekke en samtale som leder til viktige avklaringer. 

Alt i alt vet jeg selv av erfaring at andre setter pris på og høyt anser den som er villig til å tenke litt annerledes og som stikker hodet frem når det trengs. Så neste gang du brenner inne med et spørsmål, gjør oss alle en tjeneste, ta frem kappen og spør da vel.

Kvalitetspuff

Kvalitetspuffing er en serie korte tekster skrevet av Geir Maurud, med hovedfokus på hvordan vi kan gjøre arbeidshverdagen litt bedre ved hjelp av enkle grep. Hver tekst presenterer en ny tankefeil vi kan gjøre noe med, slik at vi daglig kan bli en litt bedre versjon av oss selv.

Les flere kvalitetspuff her!