Noe som gjør testing så spennende er muligheten til å utforske nye løsninger og gjennomføre funksjonelle og ikke-funksjonelle tester med ulike metoder og verktøy.
Etter å ha jobbet med kvalitetssikring og test i snart 20 år, i ulike roller, ulike bransjer og med et stort antall ulike testverktøy, så har jeg alltid falt for de programmene og verktøyene som har satt brukervennlighet i fokus. Hvis jeg fort må søke opp hjelp eller lese i en brukermanual for å komme videre, så føler jeg at løsningen allerede har mistet mye av sin glans og at jeg da fort velger bort løsningen. Dagens programvare SKAL være intuitiv og enkel å bruke mener jeg! Gjennom historien så har man sikkert «forelsket» seg i noen programmer (APP´er) som man nå overhodet ikke klarer seg uten lenger.
Jeg husker godt mitt første møte med Windows95 da det ble lansert og i min aller første jobb her i Oslo på det glade 90-tallet. Da fikk jeg turnert Norge rundt med å installere dette operativsystemet på distriktskontorene til selskapet som jeg jobbet for. Tilsvarende ble jeg også imponert for nesten 20 år siden i forhold til hva man kunne få til via en nettleser med Mercury Interactive´s testadministrasjonsverktøy TestDirector. Dette har senere skiftet navn opptil flere ganger: Quality Center, Application Lifecycle Management (ALM)… Med tanke på at internettalderen fortsatt var foreløpig ung på det tidspunktet, så ga det oss et frampek på at man snart skulle kunne få gjort «alt» gjennom en nettleser – noe vi tar for gitt i dag.
Bilde 1: Eksempel på et skjermbilde av TestDirector v8.0 ca 2002isj
Vi spoler raskt fram til mitt møte med mabl som skjedde på Testdagen Odin i 2018 hvor det på en av sesjonene der ble gitt en kort live demo av verktøyet. Dette er et testverktøy for automatisert GUI-testing og som benytter seg av Capture/Replay mulighet via egen plugin i nettleseren Chrome. De automatiserte testene som lages kjøres så i Google sin egen skyløsning og det er støtte for å kjøre tester mot følgende nettlesere: Firefox, Chrome, IE og Safari.
Undertegnede vil på det sterkeste påpeke at jeg ikke har noe som helst eierskap eller tilknytninger til mabl som selskap. Det flotte med å jobbe for SOCO er at vi ikke har noen bindende avtaler med leverandører av testverktøy. Dette er viktig å understreke, da vi alltid vil være uavhengige og habile overfor vår kunder. Vårt mål skal alltid være å anbefale det verktøyet som passer best i forhold til kontekst, team, kunde og testobjekt.
Nå har jeg fått anledning til å snakke om testverktøyet mabl ved flere anledninger i forbindelse med meetups, frokostseminarer og demoer ute hos våre kunder. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg har blitt litt over gjennomsnittet begeistret for dette testverktøyet. Det har da skyldtes at det har fungert godt i det prosjektet jeg har vært i de siste to årene, samtidig som det å få jobbe med det har føltes som en lek.
Bilde 2: Skjermbilde av mabl sin mabl Trainer og Thon Hotels Bristol sin nettside (www.bristol.no)
Det er spesielt tre ting jeg vil påpeke er noen av styrken med dette testverktøyet:
- Brukervennlighet, brukervennlighet, brukervennlighet
- Skybasert løsning både i forhold til administrasjon og kjøring av tester
- Bruken av maskinlæring (ML) under kjøring av tester
På grunn av mabl sin brukervennlighet vil jeg hevde det har vært svært enkelt å lage nye og redigere eksisterende tester. Ikke minst sier verktøyet klart fra hvor eventuelt testen feiler på nettsiden slik at feilsøking går raskere. Dette fikk vi god erfaring med i prosjektet under utviklingen av den nye nettsiden for Hotel Bristol. Utviklingen ble gjort i et smidig team med hyppige leveranser og hvor de automatiske testene kjørtes ved deploy basert på innebygd integrasjon med Azure DevOps. Dette ga igjen rask tilbakemelding til alle i teamet når testene avdekket feil.
En fordel med å ha testverktøy kjørende i skyen er at man kan overlate vedlikehold og oppgraderinger til leverandøren. Du trenger ikke egen infrastruktur for å kjøre verktøyet og erfaringen er at det enkelt kan skalere opp samtidig som man kan kjøre tester i parallell. I mabl sitt tilfelle gjøres dette med bruk av Google Cloud sin skytjeneste hvor hver enkelt test spinner opp på en egen instans og kjører testen i valgt nettleservariant og mot ønsket miljø.
mabl benytter seg også av maskinlæring og det er Google Cloud sin ML & Analytics pipeline som er motor for å levere funksjonalitet for bl.a. å detektere visuelle endringer, auto-heale tester, finne avvik på responstid/ytelse, Javascript-feil og avdekke brukne lenker.
Har du lyst til å høre mer om hvordan jeg sammen med Thon Hotels har brukt mabl, så kan du se opptak av foredraget jeg holdt under SOCO Frokostseminar i januar: «Maskinlæring i mabl»
Du kan også lese mer om mabl og andre testverktøy på vår Testradar 2020.