Aktuelt

Lesetid: 3 minutter

SOCO minikurs – Morten & Kotlin

Vi arrangerer jevnlig SOCO Minikurs hvor våre egne deler av kunnskap og erfaringer. Denne uken har vi møttes på Teams for å få en introduksjon fra Morten Saue i hvordan vi som testere kan bruke Kotlin.

I en smidig testhverdag, der høy produktivitet og effektivt vedlikehold av tester er viktig, anbefaler Morten å ta i bruk samme verktøy som utviklerne for å optimalisere testing. Ved å lære seg Kotlin vil du som tester oppnå nettopp det. En bonus er at du vil få mer innsikt i hva som skjer under panseret i dine applikasjoner, og du vil kunne snakke med utviklere på deres språk! 

Under denne ukens SOCO Minikurs gav Morten Saue en innføring i Kotlin, før han raskt gikk i gang med å lose oss gjennom noen oppgaver for å forstå mer av dette programmeringsspråket. I likhet med Java er det et objektorientert programmeringsspråk, altså man modellerer applikasjonen ut fra likheter i egenskaper i ting og metoder. De siste årene har bruken av Kotlin økt og det er gode grunner til det. En av fordelene med Kotlin er bruken av dataklasser, som forenkler håndteringen av data. Ikke bare forenkles fremstillingen i koden, det blir også lettere å kunne trekke ut dataene man ønsker for sammenlikning. Kotlin har også nyttige metoder for lister, som for eksempel flatMap. Det kommer til nytte også for de som tester koden.

I løpet av kurset satte vi opp et prosjekt via verktøyet Gitlab for versjonskontroll og byggeverktøyet Gradle. Slik kunne vi raskt starte på Kotlin-oppgavene Morten hadde gitt oss. Etter å ha måttet sette seg inn i koden for en bils kjøremønster, skulle vi som testerne hente ut data og verifisere dem. 

Selv om man kanskje  ikke vil skrive tester selv i Kotlin, var det nyttig å kunne se hvordan testene kan leses, opprettes og struktureres i dette programmeringsspråket. 

Det fine med praktiske oppgaver er at vi kommer rett inn i materiet og får prøvd Kotlin med en gang.

TILBAKEMELDING FRA EN KOLLEGA I SOCO

Om Morten Saue

Morten Saue er drivende og engasjert testutvikler, med bred erfaring innen blant annet testautomatisering, testdatagenerering, en rekke programmeringsspråk, samt verktøy til bruk innen teknisk testing som blant annet TestRail, SoapUI og HPE ALM. 

Morten har hatt ulike testroller, både som teknisk og funksjonell tester, testkoordinator, og har utformet tekniske tester med spesielt fokus på ytelse og high availability. Han har også kunnskap innen automasjon og optimalisering av prosesser innen både industrielle fagfelt og IKT. 

Se flere av Morten sine kurs på https://soco.no/academy 

Morten Saue på LinkedIn

SOCO arrangerer jevnlig SOCO Minikurs hvor våre egne deler av egen kunnskap og erfaringer. Tusen takk til Morten for at du ville dele din kunnskap og erfaring med oss!