Aktuelt

Lesetid: 3 minutter

Neste Testinasjon- trainee i SOCO

To puljer SOCO’ere har deltatt i SOCO traineeprogram og er ute i prosjekt. Hvordan har overgangen vært?

For et par år siden startet SOCO med et spesialsydd traineeprogram for å introdusere test som fag. Noen av deltakerne kom rett fra universitet og høyskolen til SOCO som sin første arbeidsgiver. Andre hadde yrkeserfaring fra andre bransjer og roller. De nye SOCO’erne har allerede i lang tid vært ute i prosjekter hos kunder som Skatteetaten, Fremtind og Stortinget. Hvordan var det å bli introdusert til test som fag, og konsulent som yrke, gjennom traineeprogrammet?

Raskt inn i varmen
SOCO startet sitt traineeprogram for første gang høsten 2021. Erfaringene var så positive at en ny gruppe nye testentustiaster deltok året etterpå. Selve programmet for SOCO-traineene varer 5 uker, og har innhold som inkluderer ISTQB-sertifisering, ulike testverktøy, metodikk, universell utforming og soft skills. Opplegget mobiliserer over halvparten av SOCO-gjengen, som deler av erfaringene sine gjennom kurs, workshops og foredrag.

Spør vi deltakerne om hvordan traineeprogrammet har forberedt dem til prosjektene de nå har, er tilbakemeldingene svært positive. Flere av dem peker på at selv om læringskurven i programmet var bratt, så var det til stor hjelp både sosialt og faglig. En av tilbakemeldingene er at traineene raskt kommer inn i varmen.

Ved å hente inn interne til opplæring i trainee-ukene bidrar til at man blir kjent med kollegaer helt fra starten.

Variert faglig innhold
På det faglige planet kom den profesjonelle kompetansen som SOCO-gjengen sitter på godt med. De tidligere traineene peker på at de fikk et variert, faglig innhold. Test er som regel ikke på pensum i utdanninger innen IT. Dermed kan det være en brå overgang inn til selve faget. Hva er det jeg kommer til å gjøre som tester? Er jeg god nok til å jobbe med det? Når erfarne SOCO’ere deler av sin ekspertise gir det et godt grunnlag for å jobbe med test.

Gjennom trainee-opplegget føler jeg at jeg fikk et godt fundament innnenfor test som ga meg ferdighetene til å kunne bidra i et prosjekt.

Alltid noen å spørre
De fleste av traineene er nye i rollen som konsulenter. Tilværelsen som innleid er ikke noe studiene forbereder deg på; en hverdag som kan være ganske forskjellig fra deltakernes tidligere arbeidserfaring. En av tilbakemeldingene fremhever nettopp det å forberede seg som konsulent: Som konsulent får du et nytt blikk på deg selv som person, og hvordan du forholder deg til andre personer.
Ute hos kunden har alle trainees en mentor når de går ut i sitt første prosjekt. Mentoren er en kollega med bred erfaring og godt kjennskap til kunden og prosjektet, og som gir gode råd underveis. Dessuten vet traineene at de alltids kan kontakte samtlige testkollegaer, om hva enn det skal være.

Med god hjelp fra mentor lærer man raskt og godt!

Høsten 2023 starter nye ivrige traineer i SOCO. Vi gleder oss!