Aktuelt

Lesetid: 3 minutter

Stor request etter sveler

Tirsdag denne uken krydret Kjetil Gjelsten og Geir Josten Lien hodene våres på fagkveld om Postman og REST-tjenester. Tema for kvelden var hvordan man kan bruke Postman til test og automatisering av REST API´er. Det ble servert god mat, sveler og brus i kjent stil.

Det hele startet med at våre egne Postman-pionerer Kjetil og Geir introduserte noen av de grunnleggende kallene man bruker for å hente data (GET) eller sende data (POST) med verktøyet Postman. Postman brukes til å skrive tester på integrasjonslaget og utforskning av REST API. Ivrige SOCO´ere fikk bryne seg på praktiske oppgaver med og uten bruk av Postmans egen «Postbot», samtidig som sveler duftet godt i rommet. 

En guide til enkel testtilpasning 

Postman åpner opp for parametrisering på flere nivåer. Vi alle vet at å tilpasse testmiljøer og testdata mens man opprettholder en effektiv testprosess kan være en utfordring, men når verktøy som Postman leverer en rekke funksjoner som gjør det enkelt å tilpasse tester til skiftende behov, blir denne oppgaven som en lek! Testene kan enkelt tilpasses til nye datasett, testmiljøer eller andre faktorer som tidligere krevde manuelle tiltak. 

Postman tilrettelegger ferdige testmaler som enkelt kan tas med i testsettet, der noen av malene kun krever små justeringer i enkel JavaScript. Man trenger nødvendigvis ikke å ha kodebakgrunn for å kunne benytte seg av API-testing i Postman. I tillegg har Postman en egen læringsbase som inneholder alt du trenger for å komme i gang. 

Test av Digital Bank

Selve applikasjonen vi testet på heter Digital Bank, som er fri i bruk og kan tilpasses flere rammeverk og teknikker. Som om ikke Postman allerede var enkelt nok fra før, finnes det en «Postbot» i applikasjonen som hjelper deg med feilsøking, utvide tester og visualisere respons i ryddige tabeller. Du kan også formulere med ord hva du ønsker å gjøre, og boten ordner det for deg. Det kan likevel være lurt for egen læring å heller bruke malene. 

Det var topp stemning og entusiasme i rommet da Geir og Kjetil holdt vårt andre fagkrydder for i år. Postman er et eksempel på hvor enkelt testing kan bli med de rette verktøyene.

Takk til dere Geir L og Kjetil! For at dere deler både kunnskap og velsmakende sveler. 

SOCO Fagkrydder

SOCO Fagkrydder kan sammenlignes med en godteriskål fylt med ulike godsaker som kan gi en ekstra fagpuff. Noen er tekniske mens andre er mer funksjonelle og/eller administrative, og den gode balansen gjør at alle finner noen godsaker. Denne ukens fagkrydder var bare starten på en lang rekke godbiter frem mot sommeren. Faggruppa har satt opp et variert program som dekker alt fra DevOps dashboard, via verktøyet Postman til Agile People Development. Utover våren kommer skal vi også gjøre et dypdykk i ytelsestest og lære oss mer om sikkerhetstesting.