Aktuelt

Lesetid: 4 minutter

På kurs i presentasjonsteknikk med Torunn Meyer!

SOCO har de siste årene tilbudt kurs i presentasjonsteknikk til sine medarbeidere. Kurset gir en rekke verktøy som kan være til hjelp når vi skal holde foredrag, presentere, holde kurs/workshops, eller bare ha en stand up. Responsen etter hvert kurs har vært veldig positiv, og de fleste har nok fått en aha-opplevelse eller to i løpet av kurset.

Hjertet slår raskere, og du kjenner en svettedråpe renne nedover ryggen. Munnen er knusktørr, så du tar en slurk vann, men det kjennes ikke ut som det hjelper. Du har skrevet en tekst, men nå husker du ikke et ord av hva du har skrevet, enda du pugget den kvelden før. 

Foran deg sitter seks forventningsfulle tilskuere. Det kunne like gjerne vært hundre; så nervøs er du. Du kaster et blikk på notatene, og så kaster du deg ut i det. Stemmen vibrerer og høres fremmed ut. Du merker selv at du snakker fortere enn vanlig, og du er sikker på at du hopper over flere viktige poeng du har skrevet ned i teksten.

Høres situasjonen over gjenkjennelig ut? Du er i så fall ikke alene om å ha følt det slik. Kanskje har du til og med gjort ditt ytterste for å unngå å havne i en slik situasjon? Flere undersøkelser viser nemlig at for folk flest så er frykten for å snakke foran forsamlinger på førsteplass over ting man er redd for. Frykten for å dø, kommer som nummer to.

Men det finnes heldigvis løsninger! SOCO tilbyr sine medarbeidere jevnlig kurs i presentasjonsteknikk med Torunn Meyer. Kurset går over to dager med både teori og praksis. Torunn har over 24 års erfaring som skuespiller, og de siste 14 årene har hun også jobbet med presentasjonsteknikk og formidling for en rekke bedrifter og enkeltpersoner.

Gjennom britiske Arts & Business og Ci: Creative Intelligence har jeg gjennomført fordypningskurs og Masterclass innen teaterbasert læring om formidling. Basert på dette og mine egne erfaringer som skuespiller og tidligere idrettsutøver har jeg utviklet min egen metode, TIN (Teater – Idrett – Næringsliv). Her tar jeg i bruk verktøy og teknikker som hjelper deg å nå ditt potensiale som formidler.

Torunn Meyer

For å bli tryggere på seg selv når man skal holde en presentasjon, er det flere verktøy og teknikker som kan være til hjelp. I løpet av kurset lærer vi blant annet teknikker for å puste bedre, senke stressnivået og å varme opp stemmebåndene. Først og fremst har kurset fokus på egenutvikling, slik at vi blir tryggere på oss selv på scenen og kan fokuserer på hva er det man ønsker å formidle, hvordan skal man si det, hvordan skal man forberede seg, og hvordan kan man utvikle sitt eget særpreg.

Vi ble bedt om å ha med et utdrag på ca 3-5 minutter fra en presentasjon vi har holdt eller skal holde. Dette presenterte vi så for de andre deltakerne, og dermed fikk vi en pekepinn om hvor landet lå. 

Deretter lærer vi blant annet om hvordan man kan bygge opp en god presentasjon, om betydningen av kroppspråk, og om stemmebruk. Det er fint å ha noen knagger med ting man kan gå gjennom før man begynner å forberede seg til en presentasjon, så føler man seg ihvertfall litt tryggere fra gang til gang.

Noe av det viktigste vi tar med oss fra kurset er å øve. Øv. Og øv litt til! Dette er det nok mange som ikke tenker på eller tar seg tid til, og her er det nok mange som har mye å vinne.

Det er fort gjort å ende opp med å lese opp fra PowerPoint-slides som er fulle av tekst, særlig hvis man ikke er godt nok forberedt. Det å lese fra sine egne slides er antakeligvis raskeste vei til å miste kontakten med publikum.

Derfor er det viktig å øve høyt på det du skal presentere. Da lar man stemmen venne seg til å si ordene, og kroppen venner seg til å stå og snakke. Øv på å kjenne på stillheten fra publikum. Øv på å snakke tydelig og langsomt. Øv på å ta pauser. Ved å øve høyt får du muligheten til å utvikle ditt eget materiale. Du får også en bedre flyt når du snakker, siden du gir innholdet et muntlig og naturlig preg.

Til slutt, noe å tenke på hilsen en som deltok på kurset: 

Din tolkning av informasjon er det ingen andre som har, og derfor kan og vil de lære noe av deg. Tenk gjennom hva du ønsker å formidle, og hvordan du kan gjøre dette uten å bare «informere», men i stedet skape engasjement. Hva er det du ønsker å oppnå? Hvordan kan du forenkle og forklare det enkelt? Klarer du å tilføre ditt eget særpreg, slik som humor, en god historie, en metafor eller noe som peker tilbake på innledningen – så blir det nok bra!