Aktuelt

Lesetid: 3 minutter

Alle andre men ikke meg! Fundamental attribusjonsfeil

Du cruiser i 110 kmt på motorveien, en Tesla suser forbi på venstre side. "Fartsbølle!" roper du ut av all din stemmeprakt, selv om ingen kan høre det. Rett foran deg putrer det en Peugeot, du vrenger over i venstrefil for å kjøre forbi den irriterende fartsinken...

Flere biler kommer til i høyre felt, og for å løse opp i situasjonen gir du litt ekstra gass og opprettholder farten for å passere bilene som kjører på rad i høyre fil. I bakspeilet legger du merke til Teslaen som passerte deg i stad, du skimter et rødsprengt ansikt og sjåføren som roper «Fartsbølle!». Speedometeret viser riktig nok noe høyere fart enn grensen, men det var jo bare fordi du skulle løse opp i situasjonen… 

I trafikken er gjerne de som kjører fortere enn deg fartsbøller, mens de som kjører saktere fartssinker. Det er egentlig stor sjanse for at man er begge deler i løpet av en kjøretur. 

Noe av forklaringen på hvorfor vi tenker på denne måten, kan vi finne i sosialpsykologien. Fundamental attribusjonsfeil er at du bedømmer andre på bakgrunn av karaktertrekk, mens du bedømmer deg selv etter situasjonen. Ofte hopper man raskt til konklusjonen om at en person er ond, lat eller uhøflig, uten å tenke noe mer over hva som kan være foranledningen for den oppførselen. Sin egen mangel på høflighet klarer man som regel å bortforklare med at man hadde dårlig tid, eller at man sov dårlig, bikkja hadde tissa på teppet, melken var sur eller toget forsinka. 

Teorien er at attribusjonsfeilen er sterkere i mer individualistiske samfunn, (som i Norge), til forskjell fra mer kollektive kulturer. Individet skriver sin egen historie, og det er ikke så vanskelig å gjette seg til hvem som er protagonisten. Men det er veldig sannsynlig at enhver person du møter har en annen protagonist enn deg… 

Grunnen til at noen ikke har gjort testingen sin skikkelig, trenger ikke å være at personen er lat eller en dårlig tester. Er oppgaven forstått riktig? Finnes det tilgjengelige testdata? Har personen fått tilstrekkelig tid avsatt? Er annen testing så omstendelig at det blir en hvilepute?

Så neste gang du hopper til konklusjonen om at en person ikke oppfører seg i henhold til din standard, prøv å forestille deg tre grunner hvorfor.

Kvalitetspuff

Kvalitetspuffing er en serie korte tekster skrevet av Geir Maurud, med hovedfokus på hvordan vi kan gjøre arbeidshverdagen litt bedre ved hjelp av enkle grep. Hver tekst presenterer en ny tankefeil vi kan gjøre noe med, slik at vi daglig kan bli en litt bedre versjon av oss selv.

Les flere kvalitetspuff her!