Aktuelt

Lesetid: 3 minutter

Når åpen skole er trygghet

Internatskolen for døve barn i Kenya, Deaf Aid Isinya, er for mange av elevene ensbetydende med mat, forståelse og gode voksne rundt seg. Det er dessverre ikke tilfelle at alle har de har samme trygge rammene hjemme. Derfor er det veldig godt at skolen endelig fikk lov til å åpne igjen og elevene kom tilbake 4. januar. Vi har snakket med ildsjelen i Deaf Aid, Marit B. Kolstadbråten, om hvordan gjenåpningen har gått.

I mars stengte skolene i Kenya, og 10 millioner skolebarn sto uten undervisningstilbud. Internatskolen Isinya School for the Deaf kunne gjenåpne for alle elevene for noen uker siden. SOCO er hovedsponsoren til bistandsorganisasjonen Deaf Aid, og mange husker kanskje artikkelen fra SOCO.no fra desember hvor vi gledet oss til gjenåpningen. Vi var derfor spente på flere nyheter.

STOR GJENSYNSGLEDE

Så, hvordan har det gått, Marit?

Barna er utrolig glade for å være tilbake på skolen! Det gjorde godt å være samlet igjen. Gjensynsgleden var stor, og mye av årsaken til det var nok at endelig kunne barna være med venner på nytt. På internatskolen kan de snakke sammen på morsmålet sitt tegnspråk, noe ingen hjemme kan, forteller Marit. Hjemmesituasjonen var preget av ensomhet, siden barna er døve har det vært begrenset hvem de kunne kommunisere med. Det var godt å være samlet igjen! Og ikke nok med at alle er tilbake, vi har nå også 4 nye elever fra Kitengela som dagpendler for å få undervisning hos oss.

Det er godt å høre. Vi snakket jo litt forrige gang om den vanskelige økonomiske situasjonen til familiene til barna under nedstengningen.

De aller fleste kommer fra fattige familier, og de har nok ikke hatt det lett i tiden skolen har vært stengt. Mange av barna var veldig sultne da de kom tilbake. De spiste og de spiste… Det er nok ikke bare på grunn av at vi på skolen har faste måltider, men også fordi at de her kan sove trygt igjen. Dessverre lever mange av dem i farlige omgivelser. Det var blant annet for å beskytte to av jentene at vi kastet oss rundt og arrangerte julefeiring på skolen. Det ble en flott feiring, også takket være gaver fra faddere.

TROSSER COVID-19 FOR EKSAMEN

Hvordan ser dere på tiden fremover gitt at COVID-19 ennå preger hverdagen?

Heldigvis er alle barna friske og ingen har symptomer. Hverdagen er preget av smittevernstiltak, som ansiktsmasker og dispensere for hånddesinfeksjon både ute og inne. Så vi kommer til å gjøre det som trengs for å holde oss friske og fortsette skolehverdagen. I mars venter de obligatoriske eksamenene for avgangselevene. Etter at skoleåret ble forskjøvet som følge av nedstengningen jobber de nå for fullt mot prøven. På skolen fortsetter også arbeidet med å bygge og sluttstille et kufjøs og et hønseshus. Så kort sagt har vi hatt en god start på året.


Om Deaf Aid Isinya
Deaf Aid Isinya er en norsk bistandsorganisasjon som arbeider for å gi skoletilbud til døve barn og unge i Isinya i Kenya, deaf-aid-isinya.no. Deaf Aid Isinya mottar støtte via fadderpenger, innsamlinger og sponsorer, i tillegg til å drive bruktbutikk på Ål. Følg med Deaf Aid Isinya på Facebook for de siste nyhetene om arbeidet. Ta gjerne kontakt med Deaf Aid Isinya ønsker du eller din bedrift å donere, bli faddere eller sponse egne skreddersydde prosjekter.
SOCO og samfunnsansvar
SOCO bruker årlig 1 prosent av omsetningen til ulike veldedige formål og organisasjoner. I tillegg til Deaf Aid Isinya, har SOCO støttet Fremtiden i Våre Hender, =Oslo og flere ulike gode formål og organisasjoner knyttet til SOCO-gjengens eget engasjement, det vi kaller SOCO Ildsjel.