Aktuelt

Lesetid: 4 minutter

Slik snakker du med barna om enhetstesting

Det hender at barn av testere blir engstelige og opplever usikkerhet når mamma eller pappa er irriterte etter en endt arbeidsdag. De fanger opp at det har noe med enhetstesting å gjøre, uten å helt forstå hvorfor det er så viktig. Hvordan kan vi som testerforeldre snakke med barna våre om dette?

De aller fleste testere klarer å legge igjen sine bekymringer om produktkvalitet og testprosess på jobben. Det hender likevel at det tidvis glipper ut noen sinte fraser rundt middagsbordet. Det kan skje de beste! Og nå, med hjemmekontortilværelsen så er det enda enklere for de små å fange opp fraser som:

«Jeg forstår ikke hvorfor noen ikke har sett dette tidligere!».

«Rett etter vi hadde startet å teste så låste applikasjonen seg!».

Når slike stikk faller barn for øre forstår de fort at nå er foreldrene sinte og irriterte. Ved slike anledninger kan det være på sin plass med en samtale med barna om enhetstesting og hvorfor det vekker så sterke følelser.

Det er greit å være sur og lei av og til

Til foreldrene så må vi si at at det greit å være sur og lei av og til! Det viser jo at vi er engasjerte og ønsker å gjøre en så god jobb som mulig. Akkurat som barn må få lov til å være lei seg, kan de voksne også være det. En strategi er å vise til erfaringer som barnet selv har.

Ingen vil vel at dataspillene skal slutte å virke rett før du er over i neste nivå i spillet? Det er nettopp det mamma og pappa jobber med; å passe på at den som bruker dataprogrammer kan kose seg hele tiden. Så tenk deg at du er i ferd med å avslutte et nivå og har 99 poeng, og så plutselig står poengsummen på 0!!! Da må du begynne helt på nytt igjen! Det er mange mammaer og pappaer som synes at slike feil i dataprogrammer burde blitt fanget opp i noe som heter enhetstesting.

Det er et vanskelig ord, men det er egentlig ikke så vanskelig…

Barn spør mye, og det er kanskje en myte at barn av testere spør ekstra mye – men uansett så fortjener de et svar. Hvordan skal vi forklare enhetstestingen? En mulig tilnærmelse er å vise til noe mange barn er glade i, nemlig lego:

Du vet når du har pakket ut all legoen fra esken og alle klossene ligger på bordet? Da skal man bygge alt fra bunnen av. Tenk deg at du er den som skal lage disse klossene. Da er det mange ting du må passe på. Hvis du skal lage en kloss med fire tupper, så må du passe på at klossen til slutt har nettopp fire tupper. Den skal ikke ha null tupper. Eller fem tupper. Og så er det greit å se at tuppene passer med en annen klosse som har plass til tuppene, slik at klossene kan stå oppå hverandre. Tenk så leit det hadde vært om hele legohuset skulle rase sammen fordi en av klossene bare hadde to tupper!

Men er ikke det din jobb, da?

De litt mer voksne barna vet allerede en del om jobben til mamma og pappa, og vet dermed at foreldrene «tester ting». For dem kan det være naturlig å tro at det er mamma og pappa som skal teste alt som lages på jobben sin. Disse barna kan fremvise prepubertale trekk under diskusjoner om enhetstesting og spørre: «Er ikke det din jobb, da?»

Jeg forstår at du kan tenke slik. Mamma og pappa er jo tross alt eksperter i testing og kunne sikkert ha enhetstestet kjempegodt bare vi kunne mer om programmering og hadde hatt tid til det. Men er du ikke enig i at det går raskere om den som lager noe, sjekker om det ble riktig med en gang? Tenk for eksempel når du er med og lager kake. Da hender det ofte at vi sniker oss til en liten prøvesmaking av deigen underveis. Selv om vi gjør det fordi vi synes det er godt, så gjør vi det også fordi vi sjekker om vi må ha i litt mer sukker eller mel. Det er egentlig noe man gjør mens man lager noe. 

Som disse enkle rådene over viser, så er enhetstesting egentlig ganske viktig. Den kan spare oss tid, og hindre mye ekstra arbeid og penger senere. Og som de fleste mammer og papper forsøker å lære barna sine: enhetstesting er gøy!