Aktuelt

Lesetid: 2 minutter

SOCO Minikurs – universell utforming

Denne uken skulle vi samles på kontoret for SOCO Minikurs med vår egen Cecilie Haugstvedt og universell utforming. Men i siste øyeblikk hev vi oss rundt og gjorde kurset på Teams. Det gikk like bra det! Cecilie fikk strålende tilbakemeldinger fra kollegaer som var kjempe fornøyd med et faglig workshop i sitt eget hjem.

SOCO Minikurs er korte workshop som vi arrangerer et par ganger i løpet av året. Hver gang er det et nytt tema og ny kursholder. Flere av våre medarbeidere har holdt kurset med noe de brenner spesielt for og har lyst til å dele med andre. Denne gangen var det Cecilie Haugstvedt som tok for seg universell utforming for oss testere. 

Universell utforming av nettsider er lovpålagt og forskriften om universell utforming krever at alle nye IKT-løsninger skal være universelt utformet. Fra 1.januar 2021 må også all gammel moro også oppfylle kravene. Her er det nok mange som har litt igjen å gjøre. 

Men det er verken økonomisk, eller ansvarlig, å utestenge store grupper fra nettsider grunnet manglende tilpasninger og dårlige løsninger. Så det å teste nettsiden ofte og tidlig, hjelper til med lage et internett som er bedre for alle!

Cecilie visste oss en rekke tips og verktøy for hvordan vi testere enkelt kan teste universell utforming. Vi fikk prøvd oss på et par praktiske oppgaver med blant annet tastaturnavigasjon, alternative tekster, kontraster og mye annet. Det ble en flott praktisk innføring til uu som gav mersmak hos flere! 

Tipp topp presentasjon og oppgaver. Flere nyttige uu-tips man kan ta med seg inn i eget prosjekt!

Deltaker på SOCO Minikurs

Cecilie Haugstvedt er en tester med programmeringsbakgrunn som har bred erfaring med test, testutvikling og testledelse av virksomhetskritiske løsninger, både i det offentlig og i privat sektor. Cecilie har kjempet for universell utforming siden første gang hun testet med en skjermleser for fem år siden. Hun har holdt en rekke foredrag og kurs om emnet, både i Norge og internasjonalt, og alt fra lyntaler til heldagskurs. Hun er også en av de som tilbyr kurs via SOCO Academy, sjekk for eksempel «Introduksjon til testing av universell utforming» for kursbeskrivelse. Du kan også møte Cecilie på LinkedIn

Tusen takk Cecilie for at du ville dele din kunnskap med oss!