Aktuelt

Lesetid: 3 minutter

SOCO + TestInnsikt = SANT

TestInnsikt er SOCOs egen plattform for analyser av testrelaterte tema vi ønsker å finne ut mer om!

Vi i SOCO er begeistret for å ha TestInnsikt, plattformen dedikert til analyser av spennende temaer som treffer test og IT-Norge. For oss handler det om å dele kunnskap, skape nye perspektiver eller tankeprosesser om fenomener og nyanser som preger hverdagen til mange IT-prosjekter. Vi håper vi kan bidra til bedre beslutningstaking til fordel for testere, utviklere, prosjektledere og andre interessenter. 

Trender i Test

Fra høsten 2023 samlet vi inn rekordmange 365 tilbakemeldinger fra utviklere, testere og andre typer roller til undersøkelsen vår! Tema for 2024 handlet om trender i test, der to viktige områder skyteknologi og kunstig intelligens (KI) sto på menyen.

Svarene fra undersøkelsen overrasket oss med en jevnere fordeling mellom offentlig, privat sektor og finanssektoren enn det som var forventet. Mer enn halvparten svarte at de allerede er i skyen, mens kunstig intelligens ikke var like utbredt i arbeidssammenheng da undersøkelsen ble utført. Dette viser oss fortsatt en god økning i bruk av KI siden vår første undersøkelse som ble gjort høsten 2021, der nærmest ingen nevnte at de bruker verktøy til automatisering som inneholder KI. Det blir interessant å se hvordan dette vil forme fremtidige IT-prosjekter, og vi ser frem til å følge med på utviklingen videre.

Er det noen trender eller noen områder fra årets tema du kunne tenke deg å se nærmere på?

I og med at det er 30% som allerede benytter KI i arbeidshverdagen, kunne det vært interessant å undersøke hvilke arbeidsoppgaver KI blir brukt til.

Eline Furu Skjelbred, Soco

Testautomatisering og Testdata

TestInnsikt har også undersøkt testautomatisering. Undersøkelsen fra 2021 hadde 123 besvarelser og det gledet oss å se en tredobling i antall besvarelser fra undersøkelsene som ble gjort høsten 2023! 

Godt over halvparten svarte at de bruker testautomatisering på et eller flere nivåer. Nesten halvparten av de igjen som fortalte at de bruker testautomatisering på minst et nivå, visste faktisk ikke hvilke verktøy som ble brukt hos dem. Det var utviklerne som skilte seg ut når det kom til å vite hvilke verktøy som ble brukt på hvilke nivåer. Nærmest ingen oppga verktøy som innebærer maskinlæring, dette er fasinerende å se at har forandret seg bare tre år senere. 

I 2023 var det testdata som sto på agendaen. Høsten 2022 gikk de første lenkene til spørreundersøkelsene ut til deltakerne på Testdagen ODIN og via deling på LinkedIn.TestInnsikt ville vite mer om produksjonsdata ble benyttet til testformål, hvordan modenheten på anonymiseringsalgoritmer ligger an og syntetiske data. Testdata treffer hovedparten av utviklingsløpet, og her var vi ute etter å vite mer om folk er fornøyde med testdata-oppsettet i bedriften sin.

Selv om hele 80 % foretrakk syntetiske testdata ved prosjektstart, viste det seg at anonymisering av produksjonsdata fortsatt ble benyttet. Våre undersøkelser avslørte imidlertid smutthull som åpner opp for tilbakesporing, vi anbefaler derfor å være ekstra varsom på dette.

Vår ambisjon er uansett å kunne samle og dele informasjon til alle dere som er opptatt av kvalitetssikring! TestInnsikt setter derfor stor pris på at du som jobber innen IT og utvikling, deler av dine meninger og erfaringer. Har du synspunkter, kommentarer til informasjonen her, eller tips til andre viktige tema, send oss gjerne en mail på testinnsikt@soco.no.

Er du nysgjerrig på hva mer vi fant ut?
Les mer om årets rapport og tidligere rapporter fra Testinnsikt på hjemmesiden vår www.testinnsikt.no!