Aktuelt

Lesetid: 3 minutter

Testverksted med KI som redskap

Denne uken arrangerte vi "Nyttårsverksted: ChatGPT", en samling for oss som ønsket å utforske ChatGPT mer i detalj. Audun Urke, Ingvild Meyer Pedersen, Geir Lien og Gurjot Singh Aulakh satte rammene for å få kreativiteten i gang. Så ble resten av kvelden ble brukt til å utforske mulighetene til verktøyet, lære av hverandre og å gjøre praktiske oppgaver. Og ikke minst, leke med mulighetene til ChatGPT underveis, for som alle vet man lærer best når man leker og har det gøy!

Verktøy som ChatGPT er på full fart inn i hverdagen, og stadig flere er interesserte i hvordan vi kan bruke dette aktivt som testere. Denne kvelden satte vi av tid til å lære og utforske sammen hvordan vi kan bruke det i hverdagen.

Spesialsydd testmodell

Vår egen Gurjot Singh Aulakh (som også er masterstudent i kunstig intelligens) ga oss en nyttig innledning. Spesielt kan KI brukes innen testautomatisering, hvor testtilfeller genereres raskt og kan tilpasses andre rammeverk. Naturligvis er det fallgruver med bruken av slike verktøy også, som at svarene ikke stemmer. Det er viktig å lære seg kompetanse innen såkalt «prompt engineering». Vi må bruke spesifikke instruksjoner for at svarene skal være relevante og nøyaktige.

Gurjot presenterte også sin egen modell kalt «Test Engineering Buddy». Den betalte versjonen av ChatGPT tillater nå at alle kan trene opp egne modeller. Ved å bygge opp en modell basert på data og informasjon innen vårt yrke kan vi sammen bruke modellen til å få enda mer relevante svar. Dette vil du få vite mer om på vårt neste frokostseminar og senere artikler!

Nyttige råd – og en dårlig vits

Etter den spennende innledningen kunne alle utforske og leke seg med mulighetene og potensialet til generative språkmodeller. Som alle vet, man lærer best når man leker og har det gøy!

Det er ulike måter å tilnærme seg ChatGPT på. Ikke uventet ønsket mange inspirasjon til praktiske oppgaver. Flere spurte om testrelevante tema, som hvordan lage gode syntetiske testdata eller passe på at alle kravene er dekket av testtilfeller.

Det er også interessant å undersøke hvordan ChatGPT endrer svar alt etter hvordan du spør. Det kan være ulike tolkninger av språk, men også etter hvor mye informasjon eller instrukser du gir for svaret som du ønsker.

En annen populær tilnærmelse var å utforske kreativiteten til verktøyet, gjerne gjennom åpne spørsmål av typen «Hva er feilen som testere oftest overser». Det opprinnelige verktøyet i versjon 3.5 lagde dessuten uoppfordret en vits på vår bekostning:

Hvor mange testere trengs det for å skifte en lyspære?

– Ingen, de rapporterer bare at rommet er mørkt.

ChatGPT

Ingen tvil om at vi må lage bedre modeller fremover…

Tusen takk til Audun, Ingvild MP, Geir L og Gurjot for et strålende verksted! Det ble en virkelig flott start på årets SOCO Fagkrydder serie!

SOCO Fagkrydder

SOCO Fagkrydder kan sammenlignes med en godteriskål fylt med ulike godsaker som kan gi en ekstra fagpuff. Noen er tekniske mens andre er mer funksjonelle og/eller administrative, og den gode balansen gjør at alle finner noen godsaker. Denne ukens fagkrydder var bare starten på en lang rekke godbiter frem mot sommeren. Faggruppa har satt opp et variert program som dekker alt fra DevOps dashboard, via verktøyet Postman til Agile People Development. Utover våren kommer skal vi også gjøre et dypdykk i ytelsestest og lære oss mer om sikkerhetstesting.