Aktuelt

Lesetid: 3 minutter

Grønne tester for en grønnere fremtid

Testhverdagen på Tomra er ulik det mange av oss er vant med. Bli kjent med to av våre testkonsulenter med en meningsfull hverdag.

Tomra er et norsk industrieventyr som begynte med innovative pantemaskiner og sirkulær økonomi allerede i 1972. Mye har skjedd mellom de første prototypene ble laget i garasjen til brødrene Petter og Tore Planke og frem til dagens multinasjonale konsern. Tomra produserer i dag sensorbaserte løsninger for gjenvinning, avfallshåndtering og resirkulering av avfall og andre materialer.

Vi har snakket med to av våre testkonsulenter hos Tomra, Christer Melsgard og Masoud Shahpasand.

Variert hverdag

Gutter, vi må nesten starte med spørsmålet som dere får hele tiden. Står dere bare å panter hele dagen?

Masoud: Haha, nei – langt ifra! Vi gjør mye annet også. Jeg er testleder med ansvar for å lede og koordinere testing av pantemaskiner i utviklingsprosjekter. Det betyr blant annet å utvikle teststrategier for å sikre at maskinene fungerer optimalt og gir en god brukeropplevelse. Rollen inkluderer å definere testmål og identifisere testscenarier.

Christer: Vi tester funksjonelt, og utvikler automatiserte tester. Det er også viktig å analysere og rapportere observasjoner. Rollen vår er sentral med forbindelser til flere interessenter, som andre markeder, fagdisipliner og produkteiere. Vi har nå spesielt fokus på tidlig test og testautomatisering for å effektivisere testingen av maskinene.

Masoud: Som konsulent i Tomra har vi muligheten til å jobbe med meningsfulle oppgaver som bidrar til å løse noen av verdens største utfordringer. Samtidig er vi del av et innovativt og dynamisk arbeidsmiljø.

Bort med flaskehalsene

Ja, når vi ser de siste modellene pantemaskiner fra Tomra slår det oss at de gjør mye mer enn bare å lese en strekkode. Fortell litt mer om hvilke utfordringer dere løser som testere i hverdagen?

Christer: Ja, riktig. Maskinene leser ikke bare en strekkode, men bruker en rekke sensorer og teknologier for å identifisere og sortere ulike typer materialer. En av utfordringene er å sikre at maskinene fungerer optimalt under forskjellige miljøforhold og belastninger.

Masoud: Testerne må sørge for at maskinene kan håndtere ulike størrelser, former og materialtyper av beholdere som brukes til panting. En annen utfordring er å teste maskinene under ulike scenarier og situasjoner som kan oppstå i den virkelige verden.

Komplekse maskiner

Rent testfaglig, på hvilken måte skiller dette prosjektet seg fra andre prosjekter dere har vært i?

Masoud: Først og fremst er det at vi driver med embedded software testing. En tester hos Tomra må ha en grundig forståelse av både maskinvare- og programvarekomponenter, samt kundens forventninger til maskinens funksjonalitet og ytelse. Testingen må derfor ta hensyn til både fysiske og virtuelle aspekter. Pantemaskiner er komplekse, med flere interne komponenter som må virke sammen for at maskinen skal fungere som den skal.

Christer: Pantemaskiner brukes vanligvis i et travelt miljø med mye mennesker, som supermarkeder eller kjøpesentre. Derfor er det viktig å teste maskinene i de miljøene der de faktisk vil bli brukt. Dette kan inkludere testing av maskinene under høy volum og i forskjellige klima- og temperaturforhold.

Det høres ut som dere har en spennende og givende hverdag, gutter. Takk for praten!