Aktuelt

Lesetid: 3 minutter

Teknologi møtte «trash» på SOCO Frokostseminar

Mange ble inspirerte av Tomras pantemaskiner og hvordan de testes på ukens SOCO Frokostseminar.

De fleste av oss har brukt en pantemaskin fra Tomra. Siden brødrene Planke grunnla selskapet i 1972, har dette norske industrieventyret utviklet seg til å ha rundt 105 000 installasjoner i over 100 markeder i hele verden. Selskapet har blitt ledende på avanserte innsamlings- og sorteringssystemer med sin sensorbaserte teknologi. Tomras testutvikler Kacper Meller og SOCOs Stian Furu ga oss et kjempespennende innblikk i hverdagen til testerne på Tomra!

Bidrar til innovasjon og former produktet

Kacper delte fra sin erfaring fra prosjektet som utvikler pantemaskinen «R2». Dette er en pantemaskin som vi vel kan definere som brukervennlig. Alt du trenger å gjøre er å tømme hele posen med pant direkte i maskinen – på en gang! For kunden blir det enklere å pante, og for butikken tar den mindre plass.

De aller fleste i salen lot seg nok imponere av hvor komplekse maskinene til Tomra nå har blitt. Dermed kan vi trygt si at hverdagen til testerne også er ganske kompleks. Her må du teste om maskinen tåler varme, kulde, støt og ustyrlige kunder som vil utfordre maskinen på de mest utenkelige måter. I tillegg må den «alltid» fungere, og den må alltid gi oss en kvittering på pengene vi vil ha utbetalt eller spille på Pantelotteriet. Selvfølgelig kan du i enkelte markeder få utbetalt panten på din mobilapp.

Softwaren er tilpasset ulike konfigurasjoner og modeller, og gjerne har de ulike markedene sine spesielle egenskaper som skal implementeres. Innsamlingssystemene til panten skal sortere og komprimere, og her skal ikke plast og metall blandes. Likeså må bruk og feilsituasjoner monitoreres slik at utviklingsteamene i Asker får bedre kunnskap om hvordan maskinene faktisk brukes ute i verden.

Kacper ga et flott innblikk i en morsom og variert testhverdag, med alt fra fordypning i tekniske detaljer til testautomatisering. Han fremhevet også hvordan testerne og teamene generelt er med på å forme produktene, med å prøve og feile underveis. Ikke rart det kommer mye god innovasjon fra lokalene på Drengsrudshagen!

Variert maskinportefølje

Siden 70-tallet er det mange ulike modeller som har nådd ut til markedene over hele verden. Mange av de tidligere modellene er fortsatt i bruk – til tross for at de ikke lenger er i nysalg. Dermed blir det viktig for Tomra å hele tiden sørge for at ny software laget for innovasjonsprosjekter også er kompatibel med de eldre modellene. Var det noen som sa «regresjonstesting»?

Tomras egen testavdeling heter Verilab, og i tillegg til å låne bort testere til prosjekter, har avdelingen ansvaret for å utvikle og vedlikeholde et stort og variert regresjonstestsett. Stian ga oss en introduksjon til ulike former for manuell testing som må gjøres på disse modellene, som hvordan skifte deler eller konfigurere riktig. Det er alltids spennende å se om vi klarer å lure maskinen til å gi oss pant for samme flaske flere ganger!

Vi fikk også et innblikk i hvordan Tomra selv har laget et rammeverk for testautomatisering. Dette rammeverket er basert på Python, og kan simulere pantesesjoner og ulike situasjoner som kan oppstå. Det er ingen tvil om at også her har Tomra laget sin egen vellykkede løsning som vanskelig kan erstattes av hyllevare. Og Stian understreket at samspillet med prosjektene må være tett, siden både de nye og de gamle modellene skal være optimale når en ny softwareversjon rulles ut.

Tusen takk for et flott innblikk i en veldig variert og spennende testhverdag, Kacper og Stian!

Presentasjon: Teknologi møter «trash» – SOCO Frokostseminar med Kacper Meller og Stian Furu (pdf)