Testinnsikt.no – Status for testrollen per 2025
Testinnsikt SOCO sin plattform for analyser av temaer i testfaget i Norge. Høsten 2024 arrangerte vi en undersøkelse for å få et helhetlig perspektiv på testrollen. Resultatet fra undersøkelsen er denne uken lansert på www.testinnsikt.no. Vi mottok over 300 svar. De fleste besvarelsene kommer fortsatt fra testere, men det er gledelig at andelen svar fra utviklere var på rundt 15 %.
Har rollen din noe å si for hva du oppfatter som testoppgaver? Undersøkelsen sammenstilte hvilke forventninger som er til en testers oppgaver og den rollen du har. Et spennende funn var at testledelse oppfattes av flere som en mindre relevant oppgave for en tester. Det må selvfølgelig tas forbehold her siden dette var et åpent spørsmål og vi vanskelig kan vite hva som er bakgrunnen for svaret. Undersøkelsen antyder derimot at testere har mange andre oppgaver i tillegg, som de da definerer som «ikke testrelaterte». Det er gjerne innen administrasjon, ledelse og kommunikasjon. Kanskje jobber ikke testlederne lenger med den tradisjonelle testlederrollen, men er mer en bro mellom den tekniske delen av utviklingen og forretningen. Det er også andre ting i undersøkelsen som antyder at dette ikke bare gjelder testlederne, men flere av testrollene.
Selv om antallet besvarelser fra utviklere ikke var stort i absolutte tall, så var det kanskje ikke uventet at deres bidrag til test er gjennom å skrive enhets- og integrasjonstester. Enkelte funn fra undersøkelsen kan antyde at det fortsatt en en betydelig andel utviklere som ikke gjør noe testing.
For de som jobber som testkonsulenter har det kanskje vært noen som har måttet endre sine roller og arbeidsoppgaver ufrivillig på grunn av en vanskelig markedssituasjon de siste årene? Det var ikke noe i funnene som kunne underbygge den påstanden. En forbindelse mellom roller og markedssituasjon ble ikke påpekt her.
Den viktigste egenskapen for en tester ble ifølge svarene «gode kommunikasjonsevner». Mange kjenner seg kanskje igjen i at vi må forstå forretningens behov, klargjøre krav, ha god dialog for å vite hva som skal eller er allerede kodet – og ikke minst kommunisere funn og risiko. Dette er også noe som støtter påstanden om at vi testere er blitt brobyggere.
Oppsummert kunne Håkon stadfeste at testrollen nok er uklar for mange og at det ikke er enkelt å peke på noen oppgaver som vi alle utfører. Kvalitet er jo et felles ansvar, og kanskje må vi testere bli flinkere til å vise hva vi kan bidra med?
Kvalitet gjennom tiden
Sindre Sandvik har over 35 års erfaring innen testfaget, og delte fra sine betraktninger rundt testrollens utvikling. På 80-tallet kjøpte en datamaskiner, men hadde ikke peiling på hvordan de skulle bruke dem. De fikk i hvert fall ikke noe hjelp av brukervennlige maskiner eller programvare, og mange følte seg nok dumme som ikke forsto noe av denne teknologien. Test var ikke et eget fag på denne tiden, og kanskje måtte sjefen peke ut en utvikler som måtte teste noe for syns skyld.
Da endret det seg på 90-tallet, hvor testfaget og testerne kom mer i fokus. Teamene innså at det var behov for testing, og dermed også testere. De som jobbet med test kunne da gradvis utføre mer spesialiserte oppgaver. Det var jo også på denne tiden at vi begynte å få store testkonferanser og sertifiseringer, og arbeidet med å standardisere begreper og faget startet. Kjente institusjoner som EuroSTAR-konferansene og ISTQB så sitt lys på denne tiden, og DND startet sin faggruppe for test.
Det var først rundt årtusenskiftet at testerne fikk sitt store gjennombrudd. Testing ble nå oppfattet som en aktiv bidragsyter, som kan være med på å øke verdien av produkter og systemer. Kanskje var lederne skremte av Y2K-katastrofen, som lenge skapte søvnløse netter for de som kun hadde satt av to tegns lengde på årstallene sine i koden. Og så ble Internett allemannseie som igjen skapte et enormt behov for kvalitetssikring.
Men hva med testrollen i fremtiden, ifølge Sindre? Det er tegn til at vi er på vei bort fra de formelle testplanene og testrapportene, men rollene våre har fortsatt noe å bidra med. Tempoet øker, og det blir mer akseptabelt at det er sluttbrukerne som finner feilene. Det er noe vi kanskje kan leve med gitt rask feilretting og at det ikke er snakk om feil som medfører fare for liv og helse. Historien viser at vi tilpasser oss, men har noe å bidra med. Som brobyggere kan vi testere bidra med å ha en fot i det tekniske og en fot hos brukere og forretning. Både ChatGPT og DeepSeek er enige!
Fordyp deg i funnene
Ønsker du å gå mer i detaljene fra undersøkelsen, finner du en oppsummering på https://testinnsikt.no/. Her kan du leser mer om hvilke hypoteser som lå til grunn for undersøkelsen, og grafer og tabeller som viser svarene. Nytt av året er at vi også har en chatbot drevet av kunstig intelligens (se nede til høyre på siden). Her kan du stille spørsmål fra artikkelen og delvis fra datagrunnlaget.
Tusen takk for flotte presentasjoner Håkon og Sindre, og tusen takk til prosjektmedlemmene i Testinnsikt for årets rapport!
PDF: Presentasjon Testinnsikt 2025_SOCO Frokostseminar, Håkon Horndalsveen og Sindre Sandvik