Aktuelt

Lesetid: 3 minutter

Rask vei til hyppige leveranser

Det var topp stemning på ukens SOCO Minikurs! Kjetil Gjelsten og Geir Josten Lien satte fokus på automatisering av API-tester via Postman og Jenkins.

Testautomatisering er blitt en viktig del av vår testhverdag. Automatiserte tester kan være med på å støtte opp om hyppige leveranser, og slike tester gjør at vi slipper å kjøre kjedelige regresjonstester manuelt. Våre egne automatisering-eksperter Kjetil Gjelsten og Geir Lien ga ivrige SOCO’ere denne uken en meget god innføring i både automatisering, test av Application Programming Interfaces (API) og Jenkins.

Test av banktjenester

Geir og Kjetil hadde valgt å vise hvordan man kommer i gang med automatisering og API-testing med Postman. Dette verktøyet er gjerne brukt for å skrive tester på integrasjonslaget og for utforsking av REST API’er. Vi så hvordan testene raskt kan utvides til høyere testdekning av både API-funksjonalitet og applikasjonen som testes. Postman åpner for parametrisering på flere måter, som gjør at testene enkelt tilpasses nye testdata, testmiljøer og andre skiftende faktorer som fort kan kreve manuelle tilpasninger. Postman tilbyr testmaler som fort kan tas med i testsettet, hvor noen kun krever små endringer i enkel JavaScript. Selve applikasjonen vi testet på het Digital Bank, som er fri i bruk og kan tilpasses flere rammeverk og teknikker.

Kontinuerlig testing nesten ferdig servert

For automatisk regresjonstest og rapportering til kontinuerlig integrasjonsmiljø, kan testene med fordel settes opp til å kjøres med Newman ved nye releaser eller på tidspunkter man ønsker. Du kan installere Newman sammen med Postman, men serveren Jenkins kan også gjøre dette for deg. Mange kjenner Jenkins som automatiseringsserveren som utviklerne bruker for å deploye sin nye kode, og mange utviklere kjører da sine enhetstester samtidig. Dermed er det ingenting i veien for at også testere kan benytte Jenkins til automatiserte tester. Verktøyet har vist seg veldig nyttig når vi skal vedlikeholde og kjøre testscriptene våre, og ikke minst analysere kjøringene. Vi installerte Jenkins via Docker – og hadde straks et stabilt fundament. Siden Jenkins er «open source» trengte vi ikke dyre lisenser, og vi så raskt at verktøyet kan tilpasses flere ulike behov gjennom å installere plugins. Dermed kunne vi snart importere testene fra Git og se resultater fra Postmantester i Jenkins.

Veldig bra kurs med god intro til flere ting. Mye nyttig her!

Kursdeltaker

Det var absolutt nyttig å se hvordan en testapplikasjon, et testverktøy og en automatiseringserver så enkelt kan settes sammen til et utgangspunkt for mer testautomatisering. Takk til Geir og Kjetil!

Fordyp deg i verktøy

Ser dette aktuelt ut for deg? Kurset som SOCO’erne tok denne uken tilbys i SOCO Academy: «Hyppige leveranser for dummies. Hva er egentlig greia?» Ta kontakt med Tuva Narbuvold for å vite mer om dette kurset.

Våre to dyktige kursholdere denne kvelden tilbyr også enkeltkurs innen Postman og Jenkins.